Topp 5 tips & råd for solcelleanlegg i vinterhalvåret

Topp 5 tips & råd for solcelleanlegg i vinterhalvåret

Topp 5 tips for strømbalanse i vinterhalvåret

Du har kanskje klikket inn på denne artikkelen etter et forsøk i å få liv i helt flate AGM batterier på hytta i løpet av vinteren?

Eller kanskje har du hatt solcelleanlegg på hytta i mange år allerede og har god erfaring med solkraftDu vet kanskje hvordan solinnstråling, skygge og naturlige sesongvariasjoner kan spille vesentlig inn i forhold til strømproduksjonen på hytta? I tillegg kommer andre viktige faktorer som korrekt utført installasjon, kabling, dimensjonering og øvrige innstilling av utstyret.

Uansett om du er nybegynner eller ekspert ser vi her på fem kjappe tips man ikke bør overse når man ønsker å kvalitetssikre og drifts-optimalisere et solcelleanlegg.


1. Planlegg neste sesong allerede nå

Når man har kjørt mange mil og endelig kommet frem til hytta for å skru på dab-radioen, lade mobilen eller skru på litt belysning er det for sent å ta med seg et ekstra solcellepanel, solcellebatteri, aggregat, diesel, parafin eller annet utstyr for å holde stabil drift og energibalansen i sjakk. Joda, du kan selvfølgelig ta med deg en Powerbank eller to, men når det gjelder kraftig og stabil hyttestrøm så bør det meste allerede være på plass. Og da snakker vi et ferdig montert anlegg som over tid har bidratt til at du forhåpentligvis nå sitter med en toppladet batteribank klar til bruk.

Batteriene bør ha tilstrekkelig kapasitet til å drifte hele perioden du har tenkt å være på hytta. Er du usikker på hvor mye batteri du faktisk trenger, så ta gjerne en titt på våre ofte stilte spørsmål om offgrid hvor vi svarer på dette og mange andre ting. Likevel blir du sannsynligvis nødt til å etterfylle strøm underveis eller etter oppholdet med aggregat, men mer om alternative energikilder litt lengre ned i artikkelen.

Hovedpoenget med første punkt er at du allerede nå starter med planlegging for neste sesong og skisserer opp energibehovet ditt i forkant. På den måten kan man slippe mye frustrasjon og sure unger som ikke får spille på ipad. Så hvor mange solcellepaneler trenger jeg til solveggen min spør du deg kanskje? Svaret ligger her ofte i detaljene. Start helt enkelt med å notere ned alt av strømforbruk og sett antall timer per døgn for hvert enkelt forbruk ved siden av. Du kan da enkelt regne deg frem til den totale mengden Watt-timer eller Amperetimer du vil ha behov for.

Pro-tips! Et verktøy vi ofte bruker her i Solcellespesialisten og Strømløs er PVgis5 som er en forkortelse for photovoltaic geographical information system. Dette er et svært godt estimeringsverktøy som med riktig input og data kan gi deg svar på nettopp dimensjonering. Her finner du også en egen kolonne for offgrid og batterier, som vil gi deg presise grafer for hele året. Tjenesten er helt gratis og kan testes ut her: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html

Ønsker du heller et enklere verktøy kan du sjekke ut vår egenutviklede tjeneste Solkart.no som gir deg grove estimater på hvilket potensiale taket ditt har.

2. Oppgrader ved økt forbruk

Har forbruket og elektrisk småelektronikk økt vesentlig siden anlegget ble installert? Kanskje ser du nå et mye større behov for å ha tilgjengelig energi enn tidligere? Du vil da sannsynligvis ha behov for å oppgradere også på solcellepanel-siden. En av de vanligste grunnene til "for lite strøm" er at man ikke har tatt i betraktning den relativt store sesong-variasjonen som kommer med solceller og solcelleanlegg.

Vi snakker ofte om en snittreduksjon i strømproduksjonen fra 1.Oktober til 1.Februar på kanskje så mye som 85-95% og da sier det seg selv at hver eneste watt teller. Det skal riktignok sies at nevnte reduksjoner er mest ekstreme i Desember. Og det er her andre tiltak som vindkraft eller andre alternative strømkilder kommer inn i bildet.

Nå som solcellepanlene heldigvis har blitt svært rimelige historisk sett, så er det ingen grunn til å kun ha ett 100W panel lengre. Bruker du hytta mye i vinterhalvåret så anbefaler vi at du tar kraftig i og har rikelig med solcellepaneler, gjerne litt overdimensjoner hvis arealet tillater det. Har du mye solcellekraft vil du også oppleve at solcelleanlegget vil overprodusere strøm i sommerhalvåret, eller kanskje så tidlig som fra rundt Mars og April. Det er i seg selv ikke noe problem at et anlegg står å overproduserer da dagens utstyr og regulatorer har automatisk styring og ladingn som sørger for at alt er i balanse.

Pro-tips! Du trenger ikke legge for mye vekt på hvilke paneler du skal kjøpe i form av merke eller produksjonsteknikker som Mono- vs Polykrystallinske solcellepaneler. Det viktigste er det totale antall watt solcellepanelene har for å kunne produsere strømmen. Modulene på markedet idag har en svært høy kvalitetsmessig standard og gir deg effektgaranti på kjøpet. Produksjonsteknikker spiller da kun en marginal rolle, spesielt for mindre hytteanlegg. I tillegg har Poly-panelene nå begynt å ta igjen Mono når det gjelder prosentvis effekt i forhold til absorbering av sollyset. Det er derfor mer ytelse og optimalisering å hente på en god installasjon, god kabling og en god mppt-solcelleregulator.

3. Les bruksanvisningen

Det enkle er ofte det beste. Desverre er ikke alltid knotete bruksanvisninger på engelsk alltid det enkleste. Uansett så digger enkelte av oss å studere og sette seg inn i tekniske detaljer, spesifikasjoner, valg og verdier. Andre skyr bruksanvisninger og sender alt videre til elektrikeren eller en bekjent som hjelper til ved behov. Vår erfaring er likevel at selv om man liker det eller ei, så finner man ofte riktige svar og smarte styringsfunksjoner i brukerveiledningen for utstyret man har kjøpt. Spesielt gjelder dette mer avanserte 230V invertere som kombienhetene fra SMA, Victron Energy, Steca eller MPP Solar. 

I manualer kan du for eksempel finne egne strømsparings-moduser, dedikert til scenarioer hvor man ønsker å spare mest mulig på den lagrede energien. Her finner du også valg for å skru av lysende led-paneler som ofte trekker unødvendige watt. I tillegg vil du i produktets datablad for invertere også finne ut hvor mye kraft enheten har i egetforbruk, dvs. hvor mye strøm den bruker på ren tomgang når du ikke bruker anlegget, og også hvordan du skrur av egetforbruket. Dersom ditt anlegg er installert av en el-installasjons virksomhet så blir det gjerne levert et driftsdokument som forklarer hvordan anlegget startes og stenges ned for sesongen, i tilegg til annen nyttig informasjon. Denne er det viktig å følge for å ivareta optimal levetid og garanti på produktene.

Pro-tips! Finner du ikke manualen? Ingen problem, vi hjelper deg. Du finner og kan enkelt laste ned brukermanualer på våre viktigste produkter inne på produktsiden ved å trykke på fanen "Produktvedlegg". Last den ned på mobiltelefonen så har du den lett tilgjengelig når du trenger den.

4. Suppler med eksterne strømkilder

En av områdene vi kommer til å se mer av fremover er såkalte hybridanlegg, også i offgrid markedet. Det betyr rett og slett at anlegget er tunet for å ta inn strøm fra flere kilder. En av de vanligste alternative strømkildene er aggregat, og vi ser ofte at det er helt nødvendig å supplere med nettopp dette. Årsaken er at strømbehovet har økt og samtidig bør batterier aller helst få en topplading i ny og ne. Dette forlenger levetiden til batteribanken.

Men det er ikke alle som ønsker støyende eller forurensende generatorer og derfor har vi sett en liten trend mot vindkraft som et godt alternativ. Vi mener strømkraft for vinterhytter er svært undervurdert her i Norge og når man først har tatt seg bryet med å sette opp en vindturbin koblet inn mot batteribanken så vil man ha et langt mer stabilt system med passiv energi også når sola ikke skinner. I tillegg vil vindkraft overlappe fint med sol i forhold til sesongen.

Pro-tips! Unngå utstyr som ikke snakker med hverandre. Husk at solcelleanlegg og batterilader har egne krav i forhold til strømkvaliteten fra et aggregat. Som oftest betyr det at du bør ha et aggregat som kan levere såkalt "ren sinus", det vil si et strømsignal med et bølgete istedenfor et hakkete (modifisert) sinus signal. Det er ikke alltid pris eller merket på aggregatet indikerer om aggregatet har dette, så spør derfor din aggregatforhandler om du er i tvil.

Når det gjelder vindturbiner så vil mange, blant annet våre Primus Windpower ha innebygget regulator i vindmølle-huset, og skal derfor kobles direkte til batterier så sant vindmøllen er av samme systemspenning som batteribanken. Andre vindmøller igjen kan ha andre standarder, eller kreve egne separate hybridinvertere. 

5. Legg "litt" om på bruksmønsteret

Til slutt har vi lyst å nevne strømforbruket da er store forskjeller i hva som blir definert som normalt strømforbruk. Kort oppsummert vil selv små endringer gjøre at strømmen varer vesentlig lengre.

Bruksmønster og forbruk for offgrid hytter er først og fremst viktig å tenke på i vinterhalvåret, det vil si når man underproduserer i forhold til anleggets potensielle ytelse. Problemstillingen er likevel forsåvidt også viktig å tenke på hele året rundt, hjemme som på fjellet. Enkelte ganger kommer vi over underdimensjonerte små hytteanlegg hvor planen var å guffe på med "hjemmeforbruk" som varmekabler, plastma-tv og panelovner men nok om det. For det er nå engang slik at når man trenger strømmen mest er det samtidig også mest krevende å produsere den.

Har du planer om å ha varme eller frostvakt til rør og ligende på så dekk derfor behovet på noe annet enn elektrisk, dette er et strømsluk. Sørg også på å legge om til de mest strømsparende led-pærene du finner, gjerne 1W istedenfor 10W led, og husk å skru av lyset når du skal i skiløypa. Sjekk hvor mange watt den gamle dab-radioen eller tv'en bruker og ta med oppladede powerbanks hjemmefra. Bruk gjerne apper eller et godt gammeldags multimeter for å måle energinivået på anlegget, så vet du når det er på tide å redusere forbruket eller starte manuell opplading med aggregat.

Pro-tips! Mål forbruket i hytta over tid. For eksempel korttids effektmåling over en helg, eller langtids måling over en sesong eller to. Jo mer du måler og logger historikk, desto klarere blir det om anlegget har behov for oppgradering eller ikke. Dersom anlegget ditt allerede har dette innebygget i form av apper eller annen programvare, bra. Hvis ikke kan det være lurt å gå til innkjøp av noe som måler strømforbruket.

Nå som "the internet of things" er over oss med smarte IOT wifi-dingser, wifi-led pærer og smarte stikk-kontakter kan det være lurt å plugge inn en eller annen form for monitorering. Her finnes det veldig enkle systemer som en blåtann spenningsmåler som du kobler direkte til batteriet, eller mer permanente og komplekse monitoreringsløsninger som Solarlog.


Har du erfaringer eller tips som kan hjelpe andre få mer ut av solcelleanlegget på hytta?

Legg gjerne inn en kommentar eller del artikkelen med noen du kjenner.Vi er etter Forskrift om elektrisk utstyr § 13 pliktig til å informere våre kunder at salg og markedsføring av elektrisk materiell beregnet på å kunne inngå i et fast elektrisk anlegg kan kun installeres av en registrert installasjonsvirksomhet.